Sörmlandsleden

Jag tror på allvar inte att den stora och spännande äventyrsresan blir så stor och spännande om man inte också kan göra den på sin egen bakgård i sina närmaste tassemarker, om man inte äger förmågan att  se de invanda, det alldagliga med ögon fulla av nyfikenhet och upptäckarlust. Sörmlandsleden är en sådan fantasieggande utflyktplats  så lätt att bara kliva ut på och hitta vilse, i tid bara nån timme bort och ändå i känslan så långt bortom Staden .

Det lider allt emot kvälls nu,
och det är allt mörk svart natt snart,
jag skulle allt dra till fjälls nu,
men här i daln är det allt bra rart.

Våren i Skogen 

Från att de första Talgoxarna börjar med sina strikta minimalistiska overtyrer i skuggan av mars med snön fortfarande i legor i norrkanter och hela vägen fram till skomakarens efterlängtade semester mellan Hägg och Syrén, Där har ni mtt spann om vad våren innefattar och jag ger fullkomligt hundan i de meteorologiska definitionerna. Kniporna har vattenkrig på den lilla tjärnen  och i den större har årets första Lom-par landat och börjar låta lite försiktigt som för att testa bärkraften i sina ödesmättade rop. Mellan tallarna fladdra en sorgmantel ryckigt och nerifrån grandungen vid kärret hörs ett Rådjur skälla

Höst på leden

Ett gammalt bergatroll Ide här miljöerna känner man sig all lite som en Fröding

Hösten är den tid då jag tar mig in i skogen, in bland träden undviker de öppna fälten och hyggen  och låter skuggornas höstgrönska den intensiva från mossor och vintergrönt lysa upp mörkret i källskogar bland granar och vid kanten av de bäckar som drar sina slingor friskvatten bland rotsystem och över stenar,
Hösten är skördetid i storskogen, en skattjakt där varje krök varje höjd kan duka upp ett bord av delikatesser. Med kaljohansvampar, riskor och kantareller. Det är den tiden då tjärnen strösslar ut sina Tranbär då tallbacken lyser röd av Lingon och  det gamla hygget förser oss med Hallon. Det är tiden då hjortvilt och gris offras för kommande grandiosa middagar runt Jul och nyår. Tiden då Aborrarna kommer feta ur lena kalla vatten. Hösten är tiden då en kaffe i termos är som godast med hembakta bullar.