Bunnerfjällen i triangelns skugga

Bunnerfjällen I 

2020

Det är som om det inte riktigt bestämmer sig om det är sommar eller höst, löven är fortfarande gröna här precis som de delar av lägdorna som är slagna, det har heller inte varit någon riktig frost än, även om dimmorna nu mer är regel än undantag runt den Jämtländska sjön. Det närmar sig Älgjakt och Älgarna samlar sig på åkrarna närmast byn eftersom de vet att de inte får jagas där.
Vi ska ge oss upp på Bunnerfjället för ett par dagars vandrande och sitter nu vid frukost och försöker utröna om YR eller SMHI har mest rätt vad beträffar det kommande vädret. Det ser inte lovande ut men ändras ständigt och det sista som överger en är ju som bekant…
Men det finns tillräckligt med blått på himlen för att sy ett par sjömansbyxor så vi ger oss i väg.
Vi har en knapp halvtimme med bil till Handöl och därifrån ytterligare en halvmil till Bunnerviken i Ånnsjön där det går en ett relativt tydlig stig upp mot fjället. Den är inte alltför brant, lättgången och skogen i detta gigantiska 1200 kvadratkilometer stora naturreservat är storslagen med granar väl över 200 år och mossdraperade bäckraviner innan stigen så småningom ger sig in i fjällbjörkskogen för att så småningom klättra längs en trevligt forsande å och sakta försvinna bort bland renstigar där fjällhedarna tar vid.


Det är ungefär 12 km vandring upp till Bunnersjöarna och ytterligare 4 kilometer vidare upp till Bunnertjärn som ligger på 1200 meters höjd.
Halvvägs börjar det regna och vi ser på håll att de blygrå regnmassorna väller in i dalen likt en stum vårflod.  
Efter ytterligare en timme vräker det ner och det finns ingen stans på heden att ta skydd så vi bestämmer oss att så skyndsamt som möjligt få upp åtminstone yttertältet för att kunna laga till lunch.
Jag hör i det här läget det synnerligen otäcka ljudet av tältduk som revas upp när vi så snabbt som möjligt försöker få fast det över aluminiumbågarna. Jag svär högt och tillber alla ont sinnade makter att ge dålig karma till tälttillverkaren. Får upp yttertältet men inser att om det fortsätter att regna kommer natten att bli riktigt blöt. SMHI flaggar nu dessutom för rikliga regnmängder under kvällen med inslag av snö i högre terräng (läs:här) men med en kortvarig frist i regnandet under några timmar. Efter att vi rådslagit med varandra så kommer vi fram till att vi får göra två dagars vandring på en dag och helt enkelt bryta lägret så fort vi fått i oss den frystorkade maten (Pasta Bolognese) och ge oss tillbaka när det blir uppehåll. Känns surt men ingen av oss har någon prestige att till varje pris sova ute. vandringen ner blir vacker och eftermiddagssolen glimmar emellanåt till genom de omgärdande molnbankarna. Själv har jag åt helvete för små vandringskängor ( mina 40 år gamla skalkängor) där cellgummit torkat ihop och uppenbarligen har krympt skon en par storlekar och gör sluttningarna nerför mer och mer outhärdliga så att jag på slutkilometrarna i stort sätt får backa nerför de kraftigaste branterna.

Bunnerfjällen II 

2022

Jag gör ett nytt försök, nu mitt i sommaren och med ett nytt tält efter malören med det gamla, går också i ett par nya kängor sedan sist.

VI parkerar på samma ställe längst inne i Bunnerviken vid ett grustag och tar samma väg upp längs Västerån. Örjan och Anna är med även den här gången och med på vandringen är också Henrik. Vi slås fortfarande över hur förvånansvärt lite det är gått här stigen blir när man närmar sig kalfjället och heden alltför svår att urskilja från de gängse djurstigarna. Vädret måste ändå sägas vara bra, det blåser nästan inget och himlen är blå och temperaturen ligger runt 12-15 grader vi kommer upp över sista backen och ser sjön nedanför och hur ingen har hittat hit till den fina tältplatsen vid den lilla sandstrand som ligger i norra kanten av den nedre av Bunnersjöarna. Detta trots att det fågelvägen bara är 6-7 kilometer ner till Storulvåns fjällstation och den stora hopen av fjällvandrare som nu inte riktigt hittar hit sedan bron över Handölan är borta och inte ersatts av någon ny (tycks inte ligga i samebyns intresse.

VI kokar kaffe och badar vår fötter i det 11-gradiga vattnet och det är som balsam efter att ha varit instängda i en dryg mil stenig terräng.

Bunnerfjällen som ligger lite i skuggan av den mer kända Jämtlandstriangeln är ett vackert högfjället område med flera toppar över 1500 meter och två hög alpina sjöar i västra och Östra Bunnertjärnarna.