Påsktåget ut i Europa

Påsktåget ut i Europa

52020311374_9820ca9c8f_kjpgVi hade något speciellt att fira och detta skulle göras med en resa som fick ta högst en vecka för en familj med två vuxna barn.  Vi har under några år prata om att nästa gång vi reser ta tåget ut istället för att flyga dels för att göra själva resan till något trevligt men också det att sakta låta sig mötas av förändringarna i landskapet, i byarna städerna och låta tiden bli en del av resan. Vi valde att ta Snälltåget https://www.snalltaget.se från Stockholm till Berlin och åka  med egen kupé för att priset var överkomligt och att själva restiden var så bra , vi åkte  16:15 från Stockholm och var i Berlin strax efter 8 på morgonen utan att bli väckta under natten av tåg byte eller gränsvakter. Detta i sig sparade oss en hotellnatt och utvilade kunde vi på morgonen ta oss till hotellet som vid det här tillfället låg väldigt nära  Haufbahnhof lämna in bagaget och sedan ha en hel lång dag att gå på upptäckt i Berlin. Det finns nån slags hatkärlek till denna stora mångkulturella flacka och ganska fula stad, kanske är det dess lite slitna tyska alternativkulturprofil i mix med det turkiska, asiatiska. dess öar av tung arkitur blandade med paradgator från kommunisttiden  borgerliga högreståndsvåningar i bostäder från förrförra sekelskiftet och ultramorderna arkitektdrömmar i regeringskvarteren längs floden Spree. Vi besöker checkpoint Charlie och det intilliggande museet som åtminstone denna dagar tämligen fullt av påskresenärer. Som museum betraktat inte på min topplista, lite som ett uppförstorat kompendium för en universitetsavhandling om Berlinmurens historia och kanske lite väl mycket NATO dessa dagar. Dock alltid nyttigt att påminna sig om auktoritära regimer och diktaturers inverkan pågs människor och dess begränsande av utveckling på alla plan. Vi tog oss Oranienstrasse ner till en utmärkt Indisk Krog för lunch och gjord sedan diverse småinköp på apotek och andra ställen för fortsättningen av resan innan vi återvände till hotellet för att checka in. En dusch och några timmars  slöande innan vi gick för middag i Berlinkvällen eftersom vi var lite trötta så hittade vi ett bra folkligt ställe med goda tyska standardrätter och ett bra öl. Ständige Vertretung https://www.staev.de/berlin-mitte.html vi fick köa en liten stund innan vi fick bord, så boka gärna om ni vill vara säkra på att få äta.  Men maten var riklig och smakade bra och servicen utmärkt.

Tågluff ner mot Centraleuropa är på sätt och vis en bildningsresa, där mina barn i praktiken får lära sig om hur en riktigt god öl ska smaka och där mina egna kunskaper
i att rätt navigera i en storstad med hjälp av tidigare erfarenheter och gratiskartan från hotellet kommer på skam när barnen snabbt har lotsas oss till rätt gatukorsning och på minuten vet när rätt numrerad spårvagn förväntas dyka upp bakom hörnet. (googlegenerationen)

PRAG

Tunnelbanan, metro, subway.
Det är något med rumsligheten i dessa underjordiska escaperooms. Mytologiska platser där där både troll och prinsessor härbärgar. Vi får både "Sagan om ringen" och "Alice i underlandet" men kan också läsa en vardagsealistisk berättelse ur de människors ansikte vi sitter mitt emot.
Arkitekturen är ofta säregen i sin utformning från miljöer som hämtade ur 70-talets Sci-fi eller från ett slakthus blekgula kakelinteriörer, där var stad har satt sin prägel. Det häftigaste av allt är öppningarna i dessa rum mot återfödelse som i en etsning av Dore i slutändan av rulltrappen eller dess motsats mot det okända där mörkret tar vid och spåren försvinner
.

Att resa med vuxna barn är ganska mycket en bildningsresa på så många olika plan. Att få ta del av deras sätt att ta del av världen, att se på den ur ett nytt perspektiv med våra lite lätt grumliga ögon där i bland (och särskilt för mig här i Prag) Nostalgins skimmer skymmer. VI åt och drack oss genom den tjeckiska huvudstaden och även om vi hade för avsikt att ge oss utanför stadsmurarna så fanns det ständigt nya gränder bortom de stora promenadstråken som bjöd på små äventyr. Vi bodde väldigt centralt för en rimlig peng på  Residens Bologna  ett stenkast från Karlsbron.  Med bra frukost och ett stort rum med två dubbelsängaroch ett pentry som vi naturligtvis aldrig utnyttjade.